Draai uw tablet naar landscape modus voor de beste ervaring.

Draai uw mobiel naar portret modus voor de beste ervaring!

Onze werkwijze

  1. TSFD-methode (Tell/Show/Feel/Do): Handelingen worden uitgelegd, getoond en ervaren voordat ze worden uitgevoerd. Uw kind maakt op een prettige en spelende wijze kennis met  materialen, apparatuur en geluiden waardoor ze er ook vertrouwd mee worden.
  2. Pauze/Stop hand: We spreken duidelijk af met uw kind dat ze de behandeling kunnen pauzeren door de hand in de lucht te steken, dit noemen zij een pauzehand of stophand. Tijdens de behandeling vragen wij om de handjes op de buik te houden.
  3. Positieve bewoordingen: Enge woorden zullen wij verhullen met gepast taalgebruik om zo geen angst aan te wakkeren bij uw kind. Een verdoving is bijvoorbeeld een slaapdruppel of toverdrankje. Door aangepast taalgebruik kunnen we  meegaan in de belevingswereld van uw kind.
  4. Aanwezigheid van ouders bij de behandeling: Wij vragen u om zoveel mogelijk aan de tandarts over te laten. We trachten om het vertrouwen te wekken bij u en uw kind en vinden het prettig als u daar een positieve rol in kan spelen. Dit vertrouwen in ons team ervaren wij als een groot compliment. Wij stellen als doel dat uw kind alleen de behandelkamer ingaat. Uiteraard kan u op afstand aanwezig zijn en informeren wij u altijd over behandelingen die worden uitgevoerd.
  5. GewoonGaaf-methode: Een cariëspreventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. De preventiemethode laat ouder en kind inzien wat de eigen invloed is op het ontstaan en vooral het voorkomen van cariës. Wie goed zijn tanden poetst en er een verstandig consumptiepatroon op nahoudt, kan zijn gebit gewoon gaaf houden! Uit wetenschappelijk onderzoek in Nederland (dr. Erik Vermaire 2013) blijkt dat de Gewoon Gaaf-methode tot 70% minder caviteiten kan leiden.
  6. Wensessies: Voor kinderen is het belangrijk dat ze stapsgewijs aan een tandheelkundige omgeving en behandeling kunnen wennen door middel van wensessies. Vertrouwen winnen speelt daarbij een belangrijke rol. De tandarts en de assistentes zullen ook duidelijke afspraken maken met uw kind en zich (en het kind) aan deze afspraken houden. Afhankelijk van het opgebouwde vertrouwen bij uw kind zal deze sessie nog een aantal malen herhaald worden. Pas als uw kind het vertrouwen heeft dat wij niets meer doen dan de afspraak is, zullen we daadwerkelijk gaan behandelen.
  7. Aangepaste Behandelduur: De behandeling(en) zullen in zittingen van 20-40 minuten plaatsvinden zodat uw kind het fysiek en emotioneel aan blijft kunnen. Daarom kan het soms mogelijk zijn dat er meerdere behandelafspraken gepland worden.
  8. Fopspenen-boom: Het langdurig gebruik van fopspenen verhoogt de kans op het ontstaan van scheefstand van tanden/kiezen en een afwijkende groei van de tandbogen en het gehemelte. Daarnaast kan het zuigen op een speentje een afwijkende tongpositie bij het slikken en articuleren bij kinderen veroorzaken. Bij de Tandentent kunnen we de fopspeen ophangen in onze Fopspenen-boom. U kan met uw kind de afspraak maken om bij een volgende controle de fopspeen in de boom te hangen bij de andere fopspeentjes.
Kindertandarts Den Haag
werkwijze-2

Openingstijden

Maandag 08:00 - 20:00

Dinsdag 08:00 - 17:00

Woensdag 08:00 - 17:00

Donderdag 08:00 - 17:00

Vrijdag 08:00 - 17:00

Ontdekken

Uw kind is van harte welkom bij de Tandentent. Dankzij onze unieke formule, volledig gericht op kids, is het vanaf nu een feestje om naar de tandarts te gaan!

Ontdekken

Veelgestelde vragen aan de kindertandarts in Den Haag

Wanneer moet je beginnen met fluoridetandpasta?

Poets de tanden één keer per dag met fluoride- peutertandpasta zodra de eerste tandjes zijn door- gebroken. De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Poets de tanden van kinderen van twee tot en met vier jaar twee keer per dag met deze tandpasta. Het kan geen kwaad als kinderen bij het poetsen tandpasta doorslikken. Ga vanaf vijfjarige leeftijd gewone fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken. In de aanbevolen dosering treden geen bijwerkingen op. Internationaal wordt fluoride sterk aanbevolen om tandcariës te voorkomen.

Tip: poets bij kinderen tot tien jaar ten minste eenmaal per dag na. Oudere kinderen
kunnen meestal zelfstandig poetsen.

Vanaf wanneer ga ik best met mijn kind naar de tandarts?

Neem je kind als het eerste tandje doorbreekt mee naar de mondzorg- praktijk. De tandarts of mond hygiënist legt uit hoe je het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leer je al vroeg de juiste voedings- en poetsgewoonten voor je kind. Als je kind op jonge leeftijd in de mondzorgprakijk komt, krijg het voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Je behandelaar geeft aan wanneer je kind weer in de praktijk moet terug komen.

Wanneer stop ik met de fopspeen?

Zuigen is een natuurlijke en instinctmatige behoefte van een baby. Kinderen zuigen graag op hun duim of speen maar na een maand of twaalf wordt die zuigbehoefte minder en krijgen kinderen vaker de speen van hun ouders als troost of uit gewoonte. Dat is het moment waarop je kunt gaan beginnen met afbouwen! Hoe langer je met afbouwen wacht, hoe moeilijker het wordt. Als de blijvende snijtanden doorbreken, kan het zuigen de boventanden en de kaak naar voren duwen. Duimt je baby? Geef dan liever een dental speen. Een kind stopt zijn duim sneller en vaker in de mond. Een speen kun je makkelijk weghalen. Daarom is speenzuigen meestal ook makkelijker af te leren. Leer sowieso het duim- of speenzuigen zo vroeg mogelijk af, maar in ieder geval vóór het doorbreken van het blijvend gebit.

Wat kan ik als ouder doen om mijn kind voor te bereiden op een tandartsbezoek?

Vertel dat uw kind naar de tandarts mag. Leg uit wat daar allemaal te zien is, zoals een mooie stoel, een grote lamp, een kleine tandenspiegel. Zeg er ook bij dat uw kind misschien even op die stoel mag zitten. Vertel dat de tandarts deze of de volgende keer ook even in zijn of haar mond wil kijken, net zoals bij u zelf. Een kind kunt u best op het tandartsbezoek voorbereiden door daar op een begrijpelijke manier over te vertellen. Kies het niveau dat bij de leeftijd van uw kind past. Vertel niet te veel details, maar bied vooral een gevoel van veiligheid en probeer nieuwsgierigheid op te wekken. Begin niet over behandelingen, bij een kind jonger dan vier jaar. Vertel uw tandarts bij de controle wat uw kind al weet, bijvoorbeeld over tandenpoetsen.

Hoe kan ik het best de tanden van mijn kind poetsen?

Leg je kind bijvoorbeeld op het aankleedkussen, op bed of neem hem op schoot als je de tanden poetst. Zorg dat je het hoofd steunt en goed in de mond kunt kijken. Is je kind al groter? Ga dan schuin achter hem staan of zien en draai zijn hoofd naar het licht. Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen. Dan poets je de schadelijke tandplak weg. Je kunt ook een elektrische tandenborstel voor kinderen gebruiken. Poets in een vaste volgorde en volgens de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant. Poets altijd de rand van het tandvlees mee.

Waarom naar een kindertandarts?

Bij De Tandentent staat uw kind in het middelpunt. Onze praktijk is helemaal gericht op kindvriendelijke tandheelkunde. We proberen de ons te verplaatsen in de belevingswereld van uw kind. Onze praktijk is op een speelse en kleurrijke manier ingericht.

Zitten er kosten verbonden aan de kindertandarts?

Alle tandheelkundige behandelingen bij kinderen tot 18 jaar worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Er zitten dus geen kosten verbonden aan de kindertandarts.

Wat zijn veel voorkomende gebitsproblemen bij kinderen?

Caries (ook wel een gaatje genoemd) en tanderosie (beschadiging aan het glazuur) zijn de meest voorkomende gebitsproblemen in het melkgebit. Daarnaast kunnen er ook andere gebitproblemen zijn die minder vaak voorkomen. Hierbij kan gedacht worden aan glazuurontwikkelingstoornissen (kaaskiezen).

Wat zijn kaaskiezen?

Dat zijn kiezen waarvan de beschermende glazuurlaag niet of niet goed is ontwikkeld. Ze hebben gedeeltelijk of geheel een kaaskleur (wit-crème tot geel-bruin) en kunnen er ook wat bobbelig uitzien. Ze zijn gevoeliger dan andere kiezen, omdat de buitenste laag zwakker is. Kaaskiezen komen zowel voor in het melkgebit als in het blijvend gebit.

Wat is de invloed van eten en drinken op mijn gebit?

In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Die zetten suikers en zetmeel in de mond om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in uw gebit. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd, bijvoorbeeld aan snoep, koek en frisdrank. Maar er zitten ook van nature suikers in producten, bijvoorbeeld in fruit. Zetmeel zit in aardappels, pasta’s, brood, crackers en peulvruchten. Als u vaak voedingsmiddelen gebruikt waarin suiker en zetmeel zitten, loopt u een groter risico op gaatjes in uw tanden en kiezen.