Draai uw tablet naar landscape modus voor de beste ervaring.

Draai uw mobiel naar portret modus voor de beste ervaring!

Orthodontie

Bij de Tandentent beschikken we over een ervaren en deskundig team dat zich toelegt op de orthodontie. Naast ons doel dat uw kind een gezond gebit heeft, streven wij ook naar een mooi gebit en stralende glimlach! Orthodontische behandelingen vroegtijdig en preventief starten heeft meerdere voordelen:

 • Het leidt tot een verhoogd zelfvertrouwen en vermindering van het risico op sociale uitsluiting
 • Vermindering van traumatische slijtage van de gebitselementen
 • Vermindering letsel aan kaakgewrichten
 • Verbetering mondhygiëne en vermindering op risico van gaatjes en tandvleesproblemen
 • Corrigeert een te diepe beet, overbeet en kruisbeet
 • Bevorderen van spraak
 • Verbetering ademhalingsgemak

Een behandeling die gestart wordt tijdens de groei en ontwikkeling van uw kind heeft als voordeel dat de behandelopties uitgebreider zijn dan bij volwassenen. Daarom is de timing om te starten van groot belang. Onze tandartsen binnen De Tandentent weten u precies op het juiste moment door te verwijzen en dankzij regelmatig overleg is de tandarts ook altijd op de hoogte van de orthodontische behandelingen bij uw kind.

Werkwijze

Voordat een behandeltraject wordt gestart vindt er altijd een intake plaats. Een behandeltraject kan bestaan uit meerdere type beugels. We spreken van uitneembare beugels en vaste beugels. Op het einde van de behandelfase zal er gezorgd worden voor retentie zodat de stand van de tanden gewaarborgd blijft.

Intake

De intake is bedoeld om de gebitssituatie in kaart te brengen. Daarvoor worden er afdrukken gemaakt, lichtfoto’s en röntgenfoto’s. Aan de hand van deze informatie kan een behandeltraject worden opgesteld. Soms zijn meerdere behandelopties mogelijk en deze worden altijd eerst met u besproken voordat een traject wordt gestart. Als akkoord door u is gegeven kunnen we aan de slag.

Behandeltraject

 1. Uitneembare beugels
  Uitneembare beugels worden ook wel losse beugels genoemd en kunnen uit de mond worden genomen. Uitneembare beugels zijn gemaakt van kunsthars en metalen klammers die over de tanden worden geschoven. Uitneembare beugels begeleiden de groei en de ontwikkeling van de kaak waardoor de relatie tussen de boven- en onderkaak wordt verbeterd. Meestal is een uitneembare beugel een voortraject voordat je overgaat op een vaste beugel. Voorbeelden van uitneembare beugels zijn een plaatapparaat of activator (ook wel blokbeugel genoemd). Tijdens de intake wordt besproken met welke beugel best kan worden gestart.
 2. Vaste beugels
  De vaste beugel, ook wel blokjes- of slotjesbeugel genoemd, zit vastgekleefd aan de tanden en kan niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. Om de kiezen zitten soms metalen ringetjes (banden). Daarop zitten kleine metalen buisjes. Door de slotjes en buisjes loopt een veerkrachtige draad. Er bestaan ook nog andere soorten beugels die niet uit de mond kunnen worden gehaald b.v. de zgn. hyrax. Deze beugels zitten meestal met ringetjes aan de kiezen vast. Iedere 4-5 weken plannen we een controle-afspraak in om aanpassingen te doen aan de beugel.
 3. Retainers en Spalkjes
  Na de actieve behandeling wordt de beugel verwijderd en volgt de retentiefase. Deze fase is bedoeld om het eindresultaat te stabiliseren. Dit kan door middel van een nachtbeugel of door een dun draadspalkje aan de achterzijde van de snijtanden.

Vergoeding orthodontie tot 18 jaar

Orthodontie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering (tenzij uitzonderlijke gevallen zoals bv schisis) en dien je dus zelf te betalen. Door een aanvullende zorgverzekering af te sluiten is het wel mogelijk om de behandeling vergoed te krijgen. Let bij het zoeken en vergelijken van een aanvullende verzekering op: de premie, maximale vergoeding, vergoedingspercentage, wat er wordt vergoed en welke aanvullende voorwaarden (bv wachttijden of een medische acceptatieprocedure). De kosten van een beugel en de bijhorende orthodontische behandeling zijn afhankelijk van de lengte van de behandeling en het type beugel dat nodig is. Meestal liggen de kosten tussen de €2.000 en €3.000 euro voor de boven- en onderkaak. Deze kosten worden gedurende het behandeltraject gespreid in rekening gebracht. Voor start van een behandeling
zullen wij u altijd een schriftelijke begroting van de kosten laten toekomen. Deze dient voor akkoord te worden ondertekend voordat een behandeling van start kan gaan.

Openingstijden

Maandag 08:00 - 20:00

Dinsdag 08:00 - 17:00

Woensdag 08:00 - 17:00

Donderdag 08:00 - 17:00

Vrijdag 08:00 - 17:00

Ontdekken

Uw kind is van harte welkom bij de Tandentent. Dankzij onze unieke formule, volledig gericht op kids, is het vanaf nu een feestje om naar de tandarts te gaan!

Ontdekken

Veelgestelde vragen aan de kindertandarts in Den Haag

Wanneer moet je beginnen met fluoridetandpasta?

Poets de tanden één keer per dag met fluoride- peutertandpasta zodra de eerste tandjes zijn door- gebroken. De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Poets de tanden van kinderen van twee tot en met vier jaar twee keer per dag met deze tandpasta. Het kan geen kwaad als kinderen bij het poetsen tandpasta doorslikken. Ga vanaf vijfjarige leeftijd gewone fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken. In de aanbevolen dosering treden geen bijwerkingen op. Internationaal wordt fluoride sterk aanbevolen om tandcariës te voorkomen.

Tip: poets bij kinderen tot tien jaar ten minste eenmaal per dag na. Oudere kinderen
kunnen meestal zelfstandig poetsen.

Vanaf wanneer ga ik best met mijn kind naar de tandarts?

Neem je kind als het eerste tandje doorbreekt mee naar de mondzorg- praktijk. De tandarts of mond hygiënist legt uit hoe je het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leer je al vroeg de juiste voedings- en poetsgewoonten voor je kind. Als je kind op jonge leeftijd in de mondzorgprakijk komt, krijg het voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Je behandelaar geeft aan wanneer je kind weer in de praktijk moet terug komen.

Wanneer stop ik met de fopspeen?

Zuigen is een natuurlijke en instinctmatige behoefte van een baby. Kinderen zuigen graag op hun duim of speen maar na een maand of twaalf wordt die zuigbehoefte minder en krijgen kinderen vaker de speen van hun ouders als troost of uit gewoonte. Dat is het moment waarop je kunt gaan beginnen met afbouwen! Hoe langer je met afbouwen wacht, hoe moeilijker het wordt. Als de blijvende snijtanden doorbreken, kan het zuigen de boventanden en de kaak naar voren duwen. Duimt je baby? Geef dan liever een dental speen. Een kind stopt zijn duim sneller en vaker in de mond. Een speen kun je makkelijk weghalen. Daarom is speenzuigen meestal ook makkelijker af te leren. Leer sowieso het duim- of speenzuigen zo vroeg mogelijk af, maar in ieder geval vóór het doorbreken van het blijvend gebit.

Wat kan ik als ouder doen om mijn kind voor te bereiden op een tandartsbezoek?

Vertel dat uw kind naar de tandarts mag. Leg uit wat daar allemaal te zien is, zoals een mooie stoel, een grote lamp, een kleine tandenspiegel. Zeg er ook bij dat uw kind misschien even op die stoel mag zitten. Vertel dat de tandarts deze of de volgende keer ook even in zijn of haar mond wil kijken, net zoals bij u zelf. Een kind kunt u best op het tandartsbezoek voorbereiden door daar op een begrijpelijke manier over te vertellen. Kies het niveau dat bij de leeftijd van uw kind past. Vertel niet te veel details, maar bied vooral een gevoel van veiligheid en probeer nieuwsgierigheid op te wekken. Begin niet over behandelingen, bij een kind jonger dan vier jaar. Vertel uw tandarts bij de controle wat uw kind al weet, bijvoorbeeld over tandenpoetsen.

Hoe kan ik het best de tanden van mijn kind poetsen?

Leg je kind bijvoorbeeld op het aankleedkussen, op bed of neem hem op schoot als je de tanden poetst. Zorg dat je het hoofd steunt en goed in de mond kunt kijken. Is je kind al groter? Ga dan schuin achter hem staan of zien en draai zijn hoofd naar het licht. Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen. Dan poets je de schadelijke tandplak weg. Je kunt ook een elektrische tandenborstel voor kinderen gebruiken. Poets in een vaste volgorde en volgens de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant. Poets altijd de rand van het tandvlees mee.

Waarom naar een kindertandarts?

Bij De Tandentent staat uw kind in het middelpunt. Onze praktijk is helemaal gericht op kindvriendelijke tandheelkunde. We proberen de ons te verplaatsen in de belevingswereld van uw kind. Onze praktijk is op een speelse en kleurrijke manier ingericht.

Zitten er kosten verbonden aan de kindertandarts?

Alle tandheelkundige behandelingen bij kinderen tot 18 jaar worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Er zitten dus geen kosten verbonden aan de kindertandarts.

Wat zijn veel voorkomende gebitsproblemen bij kinderen?

Caries (ook wel een gaatje genoemd) en tanderosie (beschadiging aan het glazuur) zijn de meest voorkomende gebitsproblemen in het melkgebit. Daarnaast kunnen er ook andere gebitproblemen zijn die minder vaak voorkomen. Hierbij kan gedacht worden aan glazuurontwikkelingstoornissen (kaaskiezen).

Wat zijn kaaskiezen?

Dat zijn kiezen waarvan de beschermende glazuurlaag niet of niet goed is ontwikkeld. Ze hebben gedeeltelijk of geheel een kaaskleur (wit-crème tot geel-bruin) en kunnen er ook wat bobbelig uitzien. Ze zijn gevoeliger dan andere kiezen, omdat de buitenste laag zwakker is. Kaaskiezen komen zowel voor in het melkgebit als in het blijvend gebit.

Wat is de invloed van eten en drinken op mijn gebit?

In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Die zetten suikers en zetmeel in de mond om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in uw gebit. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd, bijvoorbeeld aan snoep, koek en frisdrank. Maar er zitten ook van nature suikers in producten, bijvoorbeeld in fruit. Zetmeel zit in aardappels, pasta’s, brood, crackers en peulvruchten. Als u vaak voedingsmiddelen gebruikt waarin suiker en zetmeel zitten, loopt u een groter risico op gaatjes in uw tanden en kiezen.