Draai uw tablet naar landscape modus voor de beste ervaring.

Draai uw mobiel naar portret modus voor de beste ervaring!

Orthodontie voor kinderen

Van harte welkom bij de Tandentent. Ons gedreven team is gespecialiseerd in orthodontie voor kinderen. Als u op zoek bent naar een ervaren en kindvriendelijke tandarts voor orthodontie in Den Haag, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij staan vijf dagen per week klaar om uw kind te helpen aan een stralende glimlach. Maak gerust een afspraak via onze website voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met onze tandarts voor orthodontie in Den Haag.

Afspraak maken

 

Orthodontist Den Haag

 

De werkwijze van onze tandarts voor orthodontie in Den Haag

Het kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismakingsgesprek maakt uw kind kennis met onze praktijk en tandarts voor orthodontie en vindt er een intake plaats. Deze intake is bedoeld om de gebitssituatie van uw kind in kaart te brengen. Dit stelt onze tandarts voor orthodontie in staat om een persoonlijk behandelplan op maat voor uw kind op te stellen. Tijdens de intake wordt het gebit onderzocht en worden er afdrukken, lichtfoto’s en röntgenfoto’s gemaakt.

 

Het behandelplan

Op basis van de intake stelt onze tandarts voor orthodontie een mogelijk behandelplan op. Soms zijn er meerdere behandelmogelijkheden. Deze zullen uitgebreid met u worden besproken, zodat het behandelplan volledig aansluit op de wensen van uw kind. Ook de kosten van het behandeltraject zullen worden besproken, zodat u precies weet waar u aan toe bent. Zodra u akkoord heeft gegeven, kunnen wij beginnen met het behandeltraject.

 

Het behandeltraject

Uitneembare beugels

Het behandeltraject kan per kind verschillen en is afhankelijk van de gebitssituatie van uw kind en het behandelplan dat in samenspraak met u en uw kind is opgesteld. In de meeste gevallen wordt er gestart met een uitneembare beugel, welke later wordt vervangen door een vaste beugel.

Een uitneembare beugel wordt ook wel een losse beugel genoemd. Het voordeel hiervan is dat uw kind deze beugel op ieder gewenst moment kan uitnemen, bijvoorbeeld tijdens het eten of het poetsen. Hierdoor is het gemakkelijk om de mond en de beugel goed schoon te houden. Uitneembare beugels begeleiden de groei en de ontwikkeling van de kaak, waardoor de relatie tussen de boven- en onderkaak wordt verbeterd. Een voorbeeld van een uitneembare beugel is een activator. Dit wordt ook wel een blokbeugel genoemd.

 

Vaste beugels

Vaak wordt er na verloop van tijd overgegaan op een vaste beugel. De vaste beugel staat ook wel bekend als de slotjesbeugel, vanwege de slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. Om de kiezen zitten soms metalen ringetjes (banden). Daarop zitten kleine metalen buisjes. Door de slotjes en buisjes loopt een veerkrachtige draad.

Zoals de naam al verraadt, kunnen vaste beugels niet worden uitgenomen. Hierdoor kan het lastiger zijn om de mond (en de beugel) goed schoon te houden. Wij raden u dan ook aan om iedere 4 tot 5 weken langs te komen voor een gebitscontrole. Tijdens dit bezoek zullen wij ook aanpassingen doen aan de beugel, om ervoor te zorgen dat de tanden in de juiste richting groeien en de juiste stand aannemen.

 

Retainers en spalkjes

Na de behandeling wordt de beugel verwijderd en breekt de laatste fase aan. Deze fase wordt de retentiefase genoemd en is bedoeld om het eindresultaat te stabiliseren. Dit wordt gedaan met behulp van een nachtbeugel of een dun draadspalkje aan de achterzijde van de snijtanden. Na de retentiefase zit het behandeltraject erop en kan uw kind genieten van een mooi en recht gebit waar hij een leven lang plezier aan zal beleven.

 

Orthodontie voor kinderen in Den Haag

 

Kosten en vergoedingen voor orthodontie

Wij krijgen vaak de vraag hoeveel een beugel kost. Hier vertellen wij u graag meer over. De kosten van een beugel en de bijbehorende orthodontische behandeling kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type beugel dat wordt geplaatst en de duur van de behandeling. In de meeste gevallen kost het u tussen de €2000,- en €3000,- voor de boven- en onderkaak. Dit bedrag hoeft niet in één keer betaald te worden, maar kan verspreid worden over meerdere termijnen.

Bij de Tandentent hechten wij veel waarde aan heldere, transparante communicatie. Hierom zullen wij u altijd van tevoren informeren over de kosten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Pas wanneer u schriftelijk akkoord hebt gegeven, kan de behandeling van start gaan. Neem voor meer informatie over de kosten van een beugel gerust contact met ons op.

 

Verzekeringen voor orthodontie

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding door uw zorgverzekeraar? Ook hier helpen wij u graag bij. Orthodontie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat u aanvullend verzekerd dient te zijn, om in aanmerking te komen voor een vergoeding. De hoogte van de vergoeding hangt af van uw polis. Hiervoor kunt u het beste direct contact opnemen met uw zorgverzekeraar. In de meeste gevallen wordt een deel van de kosten vergoed tot een maximumbedrag per jaar óf een percentage van het bedrag. Overweegt u om een aanvullende verzekering voor orthodontie af te sluiten voor uw kind? Let dan op de volgende zaken:

  • Wat is de hoogte van de premie?
  • Wat is de maximale vergoeding?
  • Welke kosten worden vergoed?
  • Wat is het vergoedingspercentage?
  • Wat zijn de aanvullende voorwaarden?

Informeer dit goed alvorens een keuze te maken voor een zorgverzekeraar. Klik hieronder voor meer informatie over verzekeringen en vergoedingen. Dit kan u helpen bij het maken van een goede keuze.

Meer informatie

 

De bereikbaarheid van onze praktijk

Onze praktijk is gevestigd aan de Joseph Ledelstraat 66 in Den Haag, vlakbij het centrum. Wij zijn uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf Den Haag Centraal raden wij aan om tram 3 te nemen in de richting van Den Haag Loosduinen met als uitstaphalte: Den Haag, Elandstraat. De tramhalte is op slechts twee minuten lopen van onze praktijk. Komt u met de auto? Klik dan hieronder voor de routebeschrijving naar onze praktijk.

Routebeschrijving

Openingstijden

Maandag 08:00 - 20:00

Dinsdag 08:00 - 17:00

Woensdag 08:00 - 17:00

Donderdag 08:00 - 17:00

Vrijdag 08:00 - 17:00

Ontdekken

Uw kind is van harte welkom bij de Tandentent. Dankzij onze unieke formule, volledig gericht op kids, is het vanaf nu een feestje om naar de tandarts te gaan!

Ontdekken

Veelgestelde vragen aan de kindertandarts in Den Haag

Wanneer moet je beginnen met fluoridetandpasta?

Poets de tanden één keer per dag met fluoride- peutertandpasta zodra de eerste tandjes zijn door- gebroken. De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Poets de tanden van kinderen van twee tot en met vier jaar twee keer per dag met deze tandpasta. Het kan geen kwaad als kinderen bij het poetsen tandpasta doorslikken. Ga vanaf vijfjarige leeftijd gewone fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken. In de aanbevolen dosering treden geen bijwerkingen op. Internationaal wordt fluoride sterk aanbevolen om tandcariës te voorkomen.

Tip: poets bij kinderen tot tien jaar ten minste eenmaal per dag na. Oudere kinderen
kunnen meestal zelfstandig poetsen.

Vanaf wanneer ga ik best met mijn kind naar de tandarts?

Neem je kind als het eerste tandje doorbreekt mee naar de mondzorg- praktijk. De tandarts of mond hygiënist legt uit hoe je het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leer je al vroeg de juiste voedings- en poetsgewoonten voor je kind. Als je kind op jonge leeftijd in de mondzorgprakijk komt, krijg het voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Je behandelaar geeft aan wanneer je kind weer in de praktijk moet terug komen.

Wanneer stop ik met de fopspeen?

Zuigen is een natuurlijke en instinctmatige behoefte van een baby. Kinderen zuigen graag op hun duim of speen maar na een maand of twaalf wordt die zuigbehoefte minder en krijgen kinderen vaker de speen van hun ouders als troost of uit gewoonte. Dat is het moment waarop je kunt gaan beginnen met afbouwen! Hoe langer je met afbouwen wacht, hoe moeilijker het wordt. Als de blijvende snijtanden doorbreken, kan het zuigen de boventanden en de kaak naar voren duwen. Duimt je baby? Geef dan liever een dental speen. Een kind stopt zijn duim sneller en vaker in de mond. Een speen kun je makkelijk weghalen. Daarom is speenzuigen meestal ook makkelijker af te leren. Leer sowieso het duim- of speenzuigen zo vroeg mogelijk af, maar in ieder geval vóór het doorbreken van het blijvend gebit.

Wat kan ik als ouder doen om mijn kind voor te bereiden op een tandartsbezoek?

Vertel dat uw kind naar de tandarts mag. Leg uit wat daar allemaal te zien is, zoals een mooie stoel, een grote lamp, een kleine tandenspiegel. Zeg er ook bij dat uw kind misschien even op die stoel mag zitten. Vertel dat de tandarts deze of de volgende keer ook even in zijn of haar mond wil kijken, net zoals bij u zelf. Een kind kunt u best op het tandartsbezoek voorbereiden door daar op een begrijpelijke manier over te vertellen. Kies het niveau dat bij de leeftijd van uw kind past. Vertel niet te veel details, maar bied vooral een gevoel van veiligheid en probeer nieuwsgierigheid op te wekken. Begin niet over behandelingen, bij een kind jonger dan vier jaar. Vertel uw tandarts bij de controle wat uw kind al weet, bijvoorbeeld over tandenpoetsen.

Hoe kan ik het best de tanden van mijn kind poetsen?

Leg je kind bijvoorbeeld op het aankleedkussen, op bed of neem hem op schoot als je de tanden poetst. Zorg dat je het hoofd steunt en goed in de mond kunt kijken. Is je kind al groter? Ga dan schuin achter hem staan of zien en draai zijn hoofd naar het licht. Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen. Dan poets je de schadelijke tandplak weg. Je kunt ook een elektrische tandenborstel voor kinderen gebruiken. Poets in een vaste volgorde en volgens de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant. Poets altijd de rand van het tandvlees mee.

Waarom naar een kindertandarts?

Bij De Tandentent staat uw kind in het middelpunt. Onze praktijk is helemaal gericht op kindvriendelijke tandheelkunde. We proberen de ons te verplaatsen in de belevingswereld van uw kind. Onze praktijk is op een speelse en kleurrijke manier ingericht.

Zitten er kosten verbonden aan de kindertandarts?

Alle tandheelkundige behandelingen bij kinderen tot 18 jaar worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Er zitten dus geen kosten verbonden aan de kindertandarts.

Wat zijn veel voorkomende gebitsproblemen bij kinderen?

Caries (ook wel een gaatje genoemd) en tanderosie (beschadiging aan het glazuur) zijn de meest voorkomende gebitsproblemen in het melkgebit. Daarnaast kunnen er ook andere gebitproblemen zijn die minder vaak voorkomen. Hierbij kan gedacht worden aan glazuurontwikkelingstoornissen (kaaskiezen).

Wat zijn kaaskiezen?

Dat zijn kiezen waarvan de beschermende glazuurlaag niet of niet goed is ontwikkeld. Ze hebben gedeeltelijk of geheel een kaaskleur (wit-crème tot geel-bruin) en kunnen er ook wat bobbelig uitzien. Ze zijn gevoeliger dan andere kiezen, omdat de buitenste laag zwakker is. Kaaskiezen komen zowel voor in het melkgebit als in het blijvend gebit.

Wat is de invloed van eten en drinken op mijn gebit?

In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Die zetten suikers en zetmeel in de mond om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in uw gebit. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd, bijvoorbeeld aan snoep, koek en frisdrank. Maar er zitten ook van nature suikers in producten, bijvoorbeeld in fruit. Zetmeel zit in aardappels, pasta’s, brood, crackers en peulvruchten. Als u vaak voedingsmiddelen gebruikt waarin suiker en zetmeel zitten, loopt u een groter risico op gaatjes in uw tanden en kiezen.